U heeft ze afgelopen zondag zeer waarschijnlijk wel gezien toen ze door ons dorp liepen.
Die duizenden lopers van de hele, de halve marathon en de 10 km van Leiden. Helden waren ze allemaal, bij die temperatuur en in die grote getallen.
Op vrijdagavond 6 juli is er weer zo’n loop. Alleen geen hele en halve marathon afstanden en beslist niet zo massaal. Dat is juist de charme van de kleinschalige Leiderdorpse Midzomerloop. Gaan de lopers van de Leidse marathon in Leiderdorp grotendeels door het bebouwde gedeelte van ons dorp, onze Midzomerloop gaat grotendeels door het onbebouwde gedeelte daarvan. Door de Bloemerd, langs de Dwarswatering en door de Boterhuispolder. Helaas missen de lopers dan wel de gezelligheid en het medeleven van bijvoorbeeld de bewoners van de Splinterlaan, daarentegen kunnen ze genieten van de rust in de polder, de schone lucht en de natuur.

Nog een voordeel van deze loop is dat een (klein) gedeelte van de Leiderdorpse bewoners zich niet meer hoeft te ergeren aan lopers die door hun gemeente hollen en hen daarbij in de weg staan bij het oversteken van kruisingen of hen belemmeren om de auto te gebruiken op wegen die voor de veiligheid van de lopers even afgesloten zijn. Voor het parcours van de Leiderdorpse Midzomerloop hoeven namelijk geen wegen afgesloten te worden. Waar het parcours wel enkele wegen kruist is dat maar van heel korte duur en staan er voldoende en ervaren verkeersregelaars om dit in goede banen te leiden.

Kortom deze Leiderdorpse loop staat vooral voor gezelligheid en persoonlijke uitdaging. Hoewel, prestaties kunnen hier ook geleverd worden. Parcoursrecords namelijk kunnen verbeterd worden. Bijvoorbeeld het record op de 10 km bij de vrouwen, dat op naam staat van Liselotte van der Berg uit Zoeterwoude. Zij won afgelopen weekend heel fraai de halve marathon van Leiden bij de vrouwen. Dit is dus het bewijs dat buiten de gezelligheid ook prestaties mogelijk zijn bij de Leiderdorpse Midzomerloop.